Afgewezen worden is het laatste wat je wilt na een sollicitatiegesprek. Vooral wanneer je de baan graag wilde bemachtigen, is het lastig om je hier overheen te zetten en je zelfvertrouwen te behouden. Ben jij ook al een tijdje aan het solliciteren en raak je jouw motivatie kwijt door afwijzingen? Lees dan snel verder! In dit artikel vertellen we je hoe je het best met deze situatie om kan gaan.
1. Deel je gevoelens
Ben je weer afgewezen voor een baan die je wel zag zitten? Dan is de kans groot dat je te maken krijgt met gemixte gevoelens van frustratie, teleurstelling en boosheid. Het verwerken van deze gevoelens is de belangrijkste en de eerste stap. Je kunt dit het best doen door je gevoel te delen met anderen. Zorg er in ieder geval voor dat je jouw gevoelens deelt met iemand die je vertrouwt en doe dit niet via social media. Uit je gevoelens maar blijf niet lang hangen in deze pessimistische sfeer. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af dat je na een half uur stopt met praten over de negatieve aspecten van jouw zoektocht naar een baan.
2. Blijf positief
Onthoud: de concurrentie is groot en wat voor het ene bedrijf een reden is om je niet aan te nemen, kan door het andere bedrijf gezien worden als pluspunt. Maak jezelf niet gek en probeer het grotere plaatje te zien. Veel mensen bevinden zich namelijk in dezelfde situatie als jij. Probeer je juist op de positieve kanten van deze periode te richten. Solliciteren is bijvoorbeeld erg leerzaam en geeft je de kans om zowel het proces als jezelf beter te leren kennen. Wat wil je? Hoe kun je jezelf het best presenteren? En welke bedrijven en banen passen juist helemaal niet bij jou? Hoe meer gefocust je blijft, hoe groter de kans dat jij jouw droombaan vindt.
3. Vraag om feedback
Feedback vragen en ontvangen kan lastig zijn, maar is essentieel om jezelf te kunnen verbeteren. Heb je een mailtje of een telefoontje ontvangen met het bericht dat je niet bent aangenomen? Vraag dan direct of je feedback op het sollicitatiegesprek en jouw prestatie kunt ontvangen. Geef aan dat je de feedback wilt gebruiken om jezelf te verbeteren en dat je het interview, ondanks de negatieve uitkomst, als een leerervaring ziet.
4. Denk na over je aanpak
Wanneer je jouw gevoelens een plaats hebt kunnen geven, weet waar je aan moet werken en je moed weer hebt verzameld is het belangrijk om na te denken over je huidige aanpak. Welke feedback is bruikbaar en wat kan je bij je volgende sollicitatie en sollicitatiegesprek anders doen? Blijf leren en vergroot de kans dat je sneller aan het werk kunt. Tip van Carrièretijger: controleer ook jouw cv en sollicitatiebrief op relevantie en eventuele fouten.
5. Solliciteer!
Laat je vooral niet demotiveren om de zoektocht naar een nieuwe baan voort te zetten. Indien jij alle vacatures in de gaten houdt, actief solliciteert en je best doet om jezelf en je sollicitatieaanpak te blijven verbeteren kom je gegarandeerd bij een werkgever terecht waar je je op je plek voelt!
Kop op en ga ervoor! Veel succes met de zoektocht naar jouw nieuwe baan.