Lifestyle Vision

Gasloos verwarmen? Het is mogelijk met de warmtepomp

In het buitenland is het al jarenlang mogelijk om je woning te verwarmen met elektriciteit. In Nederland maken echter nog veel huishoudens gebruik van een gaskachel. Toch neemt de elektrische verwarming de laatste jaren sterk in populariteit toe, want we vinden het belangrijker om rekening te houden met het milieu en de wereld om ons heen. Het gas-loze alternatief is daarom ook de warmtepomp. In veel nieuwe woningen wordt dit al geïnstalleerd, omdat het beter is voor het milieu en tevens goedkoper in gebruik. Maar wat is een warmtepomp precies en op welke manier is het duurzaam?

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp heeft hetzelfde doel als een cv-ketel, namelijk het verwarmen van de woning en het water. Het grote verschil is het gebruik van brandstoffen, want een warmtepomp maakt geen gebruik van fossiele brandstoffen. De energie die het nodig heeft wordt gehaald uit elektriciteit en de omgeving. De voornaamste bronnen van de warmtepomp zijn lucht en grondwater. Hierin zit warmte en energie opgeslagen die gebruikt kunnen worden om je woning te verwarmen. De warmtepomp haalt dus de warmte van buiten en dit zijn allemaal natuurlijke warmtebronnen.

Wat zijn de voordelen?

Voordat je besluit om over te stappen naar elektrische verwarming, wil je natuurlijk weten wat hier de verschillende voordelen van zijn. Is het bijvoorbeeld wel voordeliger om een warmtepomp te installeren en welke kosten zal je hieraan hebben? Een van de grootste voordelen van een warmtepomp is dat het goedkoper in gebruik is. Een gasverwarming kan namelijk flink wat kosten, vooral in de wintermaanden. Daarnaast bestaat er ook een lucht warmtepomp die je in de zomer kunt gebruiken als airco. Dat is ideaal in warme omgevingen.

Nadelen van elektrisch verwarmen

Natuurlijk zijn er ook een aantal negatieve aspecten die komen kijken bij het elektrisch verwarmen. De grootste reden voor veel mensen om geen warmtepomp te nemen zijn de aanschafkosten. Voor een goede warmtepomp leg je al snel een paar duizend euro neer. Echter is het wel belangrijk om je te bedenken dat dit zich op de lange termijn terug betaald. Op jaarbasis betaal je namelijk veel minder aan stookkosten en je kan daarnaast ook een subsidie krijgen voor het installeren van een warmtepomp. AL met al zijn er dus zeker een aantal nadelen, maar aangezien we over een poos van het gas af moeten, is het toch belangrijk om de verschillende alternatieven te overwegen.

Beoordeel dit artikel:
[Total: 0 Average: 0]
Mobiele versie afsluiten