Als jij plannen hebt om binnenkort een huis te gaan huren, dan is het wellicht al bekend: een geschikte huurwoning vinden is tegenwoordig niet zo makkelijk. Er zijn veel mensen op zoek naar een woning of appartement en het aanbod is schaars. Gelukkig zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee kunt houden zodat je eerder in aanmerking komt voor een geschikte woning. Hieronder lees je wat je moet weten als jij voor het eerst gaat huren. We delen onze belangrijkste tips zodat jij hopelijk zo snel mogelijk een geschikte woning vindt!
Voor het eerst huren tip #1 – Ga op tijd op zoek
Dit is een schot op open doel maar wél een van onze belangrijkste adviezen aan jou: ga op tijd op zoek! Veel mensen vinden pas na lange tijd een woning die zowel qua woonruimte, locatie en prijs bij hen past. Bovendien komen op één huis meerdere potentiële huurders af, misschien wel met een betere uitgangspositie dan jij. Ook als jij naar een woning mag komen kijken, weet je niet zeker hoe groot de kans is dat jij deze uiteindelijk zal mogen huren. Het is dan ook niet gek om een aantal maanden in te calculeren voor het zoeken naar een huis. Of je nu particulier gaat huren of via een makelaar: het is altijd handig om je in te schrijven bij een makelaarskantoor. Veel particulieren bieden hun huurwoning namelijk aan via de website van een makelaar. Als je ingeschreven staat als woningzoekende, dan kan een makelaar direct meekijken voor welke woningen jij in aanmerking komt. Ook heb je een streepje voor als je wordt uitgenodigd voor een kijkavond.
Voor het eerst huren tip #2 – Zorg ervoor dat jouw gegevens up-to date en bij de hand zijn
Een belangrijke tip om in aanmerking te komen voor een huurwoning is het up-to date aanbieden van jouw gegevens. Zorg ervoor dat je alles bij de hand hebt en sluit vragen van de verhuurder of makelaar uit. Zo kun je, als je nog geen vast contract hebt maar het hier al wel met je werkgever over hebt gehad, bijvoorbeeld een verklaring van je werkgever opvragen waarin staat dat jij binnenkort een contract gaat tekenen. Dit heet een werkgeversverklaring. Hiermee vergroot je jouw kansen om te mogen huren aanzienlijk. Ook een garantstelling van een ouder kan in je voordeel werken, bijvoorbeeld voor zelfstandigen die geen aanspraak maken op een vast contract en nog geen overtuigende jaarcijfers van de afgelopen drie jaar kunnen overleggen. Wil je zo snel mogelijk een huurwoning? Zorg er dan voor dat je alle gegevens alvast bij de hand hebt!
Voor het eerst huren tip #3 – Houd rekening met alle (eenmalige) kosten van op jezelf wonen
Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen, maak dan van tevoren een checklist met alle kosten die gaan komen. Weet jij welke eenmalige kosten er komen kijken bij het huren van een huis? Huur je via een makelaarskantoor (waar ook de meeste particuliere huurwoningen worden aangeboden), houd dan bijvoorbeeld rekening met de contractkosten en eventuele overdrachtskosten. Ook op de lange termijn is het aan te raden alvast uit te rekenen welk bedrag jij moet reserveren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de jaarlijkse gemeentelijke belastingen maar ook aan de kosten voor gas, water, licht en internet/tv. Schrik niet van het kostenplaatje: ook met weinig geld kun je op jezelf wonen. Zo kom jij misschien wel in aanmerking voor huurtoeslag.
Lees ook: Ben je klaar om te verhuizen? Volg dan deze 7 handige tips!