Op jezelf gaan wonen is vaak een grote stap in je leven. Voor de een komt die stap wat eerder dan voor de ander. Waar sommigen bijvoorbeeld al vroeg op kamers gaan in hun studententijd kiezen anderen ervoor om hun studententijd door te brengen in het ouderlijk huis waarna zij met het vinden van hun eerste baan een plek voor zichzelf gaan zoeken! Maar wat zijn eigenlijk de mogelijkheden wanneer je op jezelf gaat wonen en waar moet je allemaal op letten? Wij leggen het je uit aan de hand van de volgende 4 zaken!
1. Huren of kopen?
Als eerst moet je de afweging maken of je liever een eerste huis wilt huren of wilt kopen. Beide opties hebben vanzelfsprekend hun voordelen. Het grote voordeel van het huren van een huis is dat je het huis veelal huurt van een woningbouwvereniging of woningcorporatie. Eventuele ongemakken of schades aan het huis (mits niet zelf veroorzaakt) zijn dan ook niet jouw eigen verantwoordelijkheid. Anderzijds bouw je geen eigen vermogen op in het huis wat bij een koophuis wel het geval is.
2. Financieren
Omdat niet iedereen een doorgewinterde expert is op het gebied van vastgoedmanagement en voor veel mensen een koophuis niet direct in zijn totaliteit te bekostigen valt maken veel mensen gebruik van een hypotheek. Een hypotheek is een soort grote lening die je aanvraagt bij een bank zodat je voldoende geld hebt om het huis te kopen. Hiermee ga je bij de bank een maandelijkse betalingsverplichting aan waarbij je gedurende meerdere jaren iedere maand een stukje van het huis afbetaald. Het bedrag dat je maandelijks betaalt (minus het rentebedrag) is het eigen vermogen binnen je huis dat je zelf opbouwt. Wanneer je het huis voor dezelfde prijs verkoopt als waarvoor je het gekocht hebt behoud je dus het geld wat je tot dan toe hebt afgelost. Op die manier bouw je zelf vermogen op wat je vervolgens weer kunt aanwenden voor bijvoorbeeld een nieuw huis of andere doeleinden.
3. Je uitzet
Dan is er natuurlijk nog het moment van je uitzet zelf. Het moment waarop jij echt in je eigen huis gaat wonen. Het is dan ook wel zo verstandig om je hier enigszins op voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld vast aan hoe jij jezelf voor gaat bereiden op de inrichting van je huis. Misschien kun je ergens een oude wasmachine op de kop tikken of heeft een kennis of familielid toevallig nog een oud bankstel ergens staan. Met name wanneer je niet al te veel geld uit wilt geven aan de eerste inrichting van je huis kan dit een goede manier zijn om de kosten wat te drukken.
4. Huishoudelijke zaken
Tot slot zal je rekening moeten houden met een aantal huishoudelijke zaken die op je pad gaan komen. Denk bijvoorbeeld aan een aantal verzekeringen wanneer je op jezelf gaat wonen zoals een inboedelverzekering of een opstalverzekering. Ook zaken als gas, water en licht gaan kosten vormen waar je rekening mee zult moeten houden. Maak voor jezelf dus een begroting van de kosten die je kunt verwachten en bekijk of dit aansluit bij de inkomsten die je in de toekomst zult gaan genieten!
Op het internet kun je naast het bovenstaande natuurlijk nog tal van andere tips vinden die jou helpen wanneer je op jezelf gaat wonen. En geloof het of niet, ook een goed gesprek met je ouders kan je een eind op weg helpen. Doe er dus je voordeel mee!