Champagne kennen we allemaal. De drank is enorm populair, vooral tijdens de feestdagen en andere bijzondere gelegenheden zoals bruiloften. Wat veel mensen niet weten, is dat je met champagne ook heerlijk kunt koken of bakken. Om je te inspireren hebben wij in dit artikel drie uiteenlopende champagnerecepten onder elkaar gezet.
1. Champagne risotto met garnalen
Smelt 15 gram boter in een koekenpan en voeg één gesneden ui toe. Voeg hierna 400 gram risottorijst toe en laat het een paar minuutjes meebakken. Hierna voeg je 100 ml champagne én een soeplepel visbouillon toe en laat dit door de rijst absorberen. Is het vocht geabsorbeerd? Voeg dan steeds een beetje champagne en visbouillon toe tot je 3/4 fles champagne en één liter visbouillon hebt opgemaakt.
Verhit in een koekenpan een eetlepel olijfolie en één knoflook. Voeg 12 verse garnalen toe met 125 ml champagne en verwijder de knoflook zodra de garnalen gaar zijn. Is de rijst al dente? Voeg dan de resterende boter en een beetje peterselie toe. De laatste stap bestaat uit het serveren van de risotto met de garnalen. Eet smakelijk!
2. Kip met champagne
Gek op kip? Dan zul je erg blij worden van dit recept. Door een aantal simpele stappen te volgen maak je heerlijke kip met champagne: kneed 25 gram boter en 25 gram bloem tot een glad mengsel. Bestrooi 1500 gram kip met zout en peper en bind ze op. Smelt hierna 50 gram boter in een ovenvaste pan en leg hier de kip in.
Zet de schaal vervolgens in een oven die is voorverwarmd op 180 graden en laat het een uur staan. Als laatst haal je de kip uit de oven en verwijder je het touw. Nu komt de champagne bij het recept kijken: door het braadvocht te koken met (3dl droge) champagne én het mengsel van boter en bloem maak je een lekkere saus voor de kip. En klaar ben je.
3. Champagne cake
Een hemelse combinatie: cake en champagne. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een bakvorm met een diameter van 25 cm in. Mix, met een handmixer, 300 gram suiker en 160 gram boter tot een zacht en luchtig mengsel. Zeef in een aparte kom 360 gram bloem, 1 eetlepel bakpoeder en een snufje zout en voeg dit mengsel beetje bij beetje toe aan de boter en de suiker. Komt alles mooi bij elkaar? Dan voeg je 150 ml champagne toe.
Je bent er bijna, nog één stap! Pak er een schone kom bij en mix 6 eiwitten tot ze stijf worden. Lepel dit laatste mengsel bij je overige beslag en als laatst in de bakvorm. Na 30 minuten in de oven kan het smullen beginnen.
Heb jij een lievelingsgerecht waar champagne in is verwerkt? Laat het ons weten!