Tips om energie te besparen in huis

By  |  0 Comments

Zie jij het als een sport om te besparen waar je maar kan? Of vind jij het leven gewoon al duur genoeg? Dan zijn de volgende handige tips beslist een welkome aanvulling! Het opvolgen van deze tips kunnen er voor zorgen dat jij aan het eind van de maand een leuk zakcentje overhoudt. Handig!

Lampen

Heb jij enige idee hoeveel lampen jij hebt in jouw huis? Deze laat je vast zo nu en dan branden terwijl dit helemaal niet nodig is. Dan heb je de eerste tip om energie te besparen al te pakken! Daarnaast kun je gloeilampen vervangen door spaarlampen of ledlampen en door bijvoorbeeld een schakelklok te gebruiken voor de verlichting buiten.

Wassen, koken en douchen

Veel van de elektrische apparaten die we in huis gebruiken, zijn grootverbruikers van energie. De oven, vaatwasser en de kookplaat zijn hier voorbeelden van. Het is bijvoorbeeld energieverspilling om:

  • De oven langer voor te verwarmen dan nodig is
  • De vaatwasser aan te zetten als hier maar een paar glazen of borden in staan

Ook is het koken op gas goedkoper dan dat je een potje kookt op elektriciteit.

Als je een nieuw elektrisch apparaat aan gaat schaffen, let dan goed op het energielabel. Dit energielabel geeft je informatie over het energieverbruik en de klassen lopen van zeer zuinig (energielabel A) tot zeer onzuinig (energielabel G).

Douchen kost ook een hoop energie, al het water dat je gebruikt moet immers verwarmd worden. Om energie te besparen kun je daarom beter een douche nemen in plaats van een bad en kort douchen om water te besparen.

Als je toch graag langer onder de warme douche staat is het een idee om een waterbesparende douchekop aan te schaffen. De wasmachine is nog zo’n veelgebruiker van stroom. Was daarom alleen als de wasmachine goed gevuld is en hang de was buiten te drogen als het lekker weer is!

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *