Scheve tanden rechtzetten zonder beugel; 3 mogelijkheden

By  |  0 Comments


Een beugel kan erg vervelend zijn. De beugel moet worden schoongemaakt na het eten, sommige beugels vermoeilijken het praten of slikken en de behandeling duurt vaak lang. Maar er zijn meer mogelijkheden voor het rechtzetten van scheve tanden dan alleen het nemen van een beugel. Lees hier meer over rechte tanden zonder beugel.

Facings

Facings laten zich het best omschrijven als een laagje materiaal op de tanden waardoor onvolkomenheden gemaskeerd worden. Deze onvolkomenheden kunnen bijvoorbeeld verkleuringen zijn of een onregelmatige stand van je tanden. Met een facing of meerdere facings kan op relatief eenvoudige manier je hele gebit een facelift ondergaan. Het is een snelle manier, maar bij scheve tanden kan dit wel zorgen voor een erg dikke laag. Dit bemoeilijkt het tandenpoetsen. Daarnaast kan het eigen tandmateriaal kosten; als je scheve tanden hebt, moet er – om de facing te kunnen plaatsen – een deel van je tanden worden weggeslepen. Best zonde als je van jezelf mooie en gave tanden hebt.

Onzichtbare beugel

Ook is het mogelijk om een onzichtbare beugel aan te laten meten. Met transparante ‘aligners’ – doorzichtige en uitneembare bitjes – wordt je gebit dan gecorrigeerd. De duur van deze behandeling hangt af van de stand van je tanden en wat er moet gebeuren om de gewenste eindstand te bereiken. Elke twee weken worden de aligners vervangen en wordt er een controle uitgevoerd. Voordat je kunt beginnen moet je echter eerst een afdruk van je gebit laten maken om te kijken of je überhaupt aanspraak maakt op de onzichtbare beugel. Daarnaast is deze behandeling – net als de kosten voor een beugel – behoorlijk prijzig. Niet in elke situatie kunnen je tanden dus rechtgezet worden door middel van deze aligners. Een groot voordeel van deze methode is dat je de aligners op elk gewenst moment zelf uit kunt nemen. Zo kun je ze eenvoudig schoonmaken en ervoor kiezen om ze niet te dragen tijdens bijvoorbeeld die ene bruiloft die op de planning staat.

Preventieve orthodontie

Je kunt tevens voor een behandeling kiezen die niet zozeer alleen gericht is op het rechtzetten van scheve tanden, maar op het aanpakken van verkeerde mondgewoonten. Scheve tanden kunnen namelijk ontstaan door afwijkende mondgewoonten. Denk hierbij aan mondademhaling, een lage tongpositie, een foutieve slikgewoonte of geen goede lipsluiting in rust. Je kunt met een zogeheten trainer – in de vorm van een bitje – je mondafwijkingen corrigeren door het trainen van je mondspieren en de positie van je tong te verbeteren. Deze behandeling heeft als voordeel dat het slecht 18 maanden duurt.

Voor deze behandeling kom je één keer per maand bij elkaar met een expert om te oefenen. Het is namelijk de bedoeling dat je oefeningen thuis voortzet, voor een zo goed mogelijk resultaat. Deze behandeling betekent voor 95% van de kinderen, dat zij geen beugel meer hoeven te dragen. Dit omdat scheve tanden worden voorkomen voordat ze ontstaan. Maar de behandeling kan op elke leeftijd worden ingezet. Veel volwassenen zitten niet te wachten op een permanente beugel. Op deze manier kan iedereen zijn verkeerde mondgewoonten afleren en is een beugel vaak niet meer nodig!

Voor welke aanpak kies jij?

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 14    Gemiddelde: 2.9/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *