Roken nu overal verboden: toch maar de e-sigaret?

By  |  0 Comments


Sinds gisteren is het roken in alle cafés per direct verboden. Rokers stonden al steeds vaker noodgedwongen op terrassen, onder afdakjes of bij warmtelampen en nu is het helemaal uit met de pret. Een mooi moment om het weer eens over de elektrische sigaret te hebben.

Wie gebruikt de e-sigaret?

De elektrische sigaret wordt vooral gebruikt door rokers, ex-rokers en rokers die willen stoppen. In Nederland gebruiken nog relatief weinig mensen de elektrische sigaret, maar in de Verenigde Staten is elektrisch roken bijvoorbeeld al veel populairder.

Wel of niet schadelijk?

Misschien wel een van de grootste voordelen van de elektrische sigaret, is de afwezigheid van de schadelijke tabaksverbranding (die je bij normale sigaretten wel hebt). Wel bevat de elektrische sigaret nicotine en propyleenglycol.

Over de schadelijkheid van de e-sigaret op de lange termijn is nog weinig bekend, omdat het een relatief nieuw product is en er nog onvoldoende onderzoek naar gedaan is. Wel is bekend dat het voor rokers gezonder is om elektrisch te roken in plaats van ‘normaal’ roken.

Wel of geen hulpmiddel om te stoppen?

Veel mensen stappen over op de e-sigaret onder het mom van stoppen met roken. De elektrische sigaret dient dan ter vervanging van bijvoorbeeld nicotinepleisters en –kauwgum. Maar helpt de e-sigaret je ook echt om te stoppen?

Volgens Trimbos is er al redelijk wat onderzoek gedaan naar de effectiviteit van de elektrische sigaret in het stoppen met roken, maar zijn die studies van lage kwaliteit. Er zijn signalen die erop wijzen dat het verlangen naar tabak en de ontwenningsverschijnselen verminderen door de e-sigaret, maar er worden overal veel haken en ogen geconstateerd.

Daarom adviseert men in Nederland op dit moment eerst bewezen stopmethoden en dan pas de e-sigaret. Wellicht komt hier verandering in als er studies zijn van hogere kwaliteit die positieve effecten aantonen van de e-sigaret in relatie tot stoppen met roken.

Mag je een elektrische sigaret roken in een café of restaurant?

Op moment van schrijven valt de elektrische sigaret nog niet onder de tabakswet. Dit betekent dat je de e-sigaret in principe gewoon mag roken in een café, restaurant, trein, vliegtuig, et cetera. De vraag is of je dit ook doet, omdat het misschien toch wat ongemakkelijk voelt. Maar, het mag dus nog wel!

Ondertussen duurt de discussie over de e-sigaret nog voort. Het is nog even afwachten of de elektrische sigaret binnenkort onder de Medicijnwet of onder de Tabakswet valt en welke gevolgen dit gaat hebben voor de verkoop en het gebruik van de e-sigaret. We zullen het zien!

 

Dit artikel werd je aangeboden door 123esigaret.nl, online verkoper van e-sigaretten en liquids.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *