Retrojurken: wat zijn het en welke soorten zijn er allemaal?

By  |  0 Comments


Retro betekent teruggaan naar het verleden. Retro vind je op heel wat gebieden: muziek, meubelen, architectuur, kunst en dus ook logischerwijze in kleding. Onder retro verstaat men zowel oude spullen die je bijvoorbeeld in het tweedehandscircuit vindt, als nieuwe zaken die ontworpen zijn op basis van oude modellen en vormen. De nieuwe zaken hoeven geen kopie te zijn van de oude. Ze zijn er wel door geïnspireerd en stralen dezelfde sfeer uit. Veel zaken uit de jaren ’50, ’60 en ’70 kan men gerust als retro bestempelen.

Hoe is retro ontstaan?

De jaren ’50 waren de jaren net na de oorlog. Er kwam luxe overgewaaid van Amerika. De bevolking kreeg het financieel beter en beter. De jaren ’60 zetten deze trend voort. Het zijn de gouden jaren waarin veel vernieuwing kwam. De jaren ’70 waren de hippie-jaren met de flower power gedachte en het motto van “alles kan”. Er werd in deze 30 jaar heel wat aandacht besteed aan de kledij: men moest er vooral mooi en stijlvol uitzien. Retro heeft de laatste decennia heel wat aan belangstelling gewonnen. Tegenstanders van retro beweren dat dit een gebrek is aan inspiratie voor nieuwe zaken. Daarentegen beweren voorstanders dan weer dat ze juist wél gedurfd zijn. Dit is een discussie die we in het midden laten.

Welke retro jurken zijn er?

1. De jaren ’50

In de retro jurken heb je per decennia een unieke stijl. In de jaren ’50 waren de jurken strak, stijlvol en heel vrouwelijk. De rok viel tot onder de knie en was zodanig smal dat het lopen soms bemoeilijkt werd. Trappen oplopen of de trein instappen was een nachtmerrie voor vrouwen. De taille was hoog en de jurk is bovenaan nog vaak hoog gesloten. Je vindt nog veel zwart als kleur, maar hier en daar verschenen toch al wat felle kleuren. Glamour is bij de retrojurken het sleutelwoord.

2. De jaren ’60

De jaren ’60 waren volop onder invloed van Amerikaanse stijl. De jurken worden korter, de rokken worden wijder en krijgen verschillende laagjes onderrokken (de zogenaamde petticoat). De decolleté wordt dieper en de halsbandjes gaan om de hals heen zodat je veel blote ruggen krijgt. De bedrukkingen van de stoffen worden speelser. Kersen, citroenen, bloemen of bolletjes: je kan het zo gek niet bedenken of er werd een jurk van gemaakt. Het is de typische stijl van de Amerikaanse garage-rock, de swingende danspartijen, de vetkuiven bij de mannen en de hoog opgestoken haardrachten bij de dames. Een andere stijl in de jaren ’60 wordt door Twiggy geïntroduceerd: korte strakke jurk met grote rechte motieven en daaronder hoge plastiek laarzen. Mondriaan ontwerpt in deze periode ook zijn bekende jurk in wit-zwart-rood-geel-blauw vlakken.

3. De jaren ’70

Dan komen de jaren ’70: de hippietijd in zijn volle glorie. Bloemmotieven op Indische katoen doen hun intrede. Paars, oranje, fluorescerend groen en vele andere felle kleuren sieren de kledij. Je krijgt daarnaast ook psychedelische vormen in wit-zwart: cirkels, strepen of zig-zag motieven bijvoorbeeld. Er worden zelfgehaakte jurken gedragen. “Alles kan” is de lijfspreuk van de jeugd. Je kan met je kleding niets verkeerd doen zolang het maar opvalt en vol kleuren zit.

Waar kan men retro jurken vinden?

Er zijn gespecialiseerde zaken die, naast oude meubelen en accessoires, ook nieuwe kleding verkopen. De kleding is niet goedkoop maar je kan dan wel met iets speciaals uitpakken! Anderzijds zijn tweedehandswinkels een ideale plaats om retro jurken op de kop te tikken. Het is een kwestie van goed zoeken en vinden!

Beoordeel dit artikel:
[Total: 2 Average: 3]

Hi! Ik heet Naantje en ik ben 20 lentes jong. Ik ben een echte levensgenieter en leg het liefst al deze genietmomentjes vast voor later. Ik doe dit graag via foto’s, video’s of verhalen en nu deel ik deze ook graag met jullie! Wekelijks deel ik met alle liefde mijn bevindingen, tips en tricks in en over het leven en verhalen over lifestyle onderwerpen zoals, reizen, wonen, beauty, liefde/relatie en de gezonde levensstijl. Ik schrijf deze verhalen echt uit mijn eigen visie en ik sta altijd open voor de visie van jou. Dus neem gerust contact met mij op bij eventuele vragen, opmerkingen of tips. Ik hoop dat je veel inspiratie opdoet! Liefs, Naantje

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *