De korte en lange termijn effecten van alcohol

By  |  0 Comments


Alcohol, zoals een glaasje wijn bij het eten of een lekkere cocktail op zaterdagavond, kan erg lekker zijn. Maar het drinken van alcohol (voornamelijk bij overmatig drinken), gaat vaak gepaard met diverse negatieve effecten. Zo zijn er korte en lange termijn effecten te onderscheiden, die wij voor je op een rijtje hebben gezet!

Korte termijn effecten

Bij overmatig gebruik van alcohol kunnen er diverse korte termijn effecten optreden waar de persoon in kwestie evenals zijn of haar omgeving last van kan hebben. Als je tijdens een avondje uit veel te veel van die heerlijke Pravda vodka drinkt, dan kunnen er effecten optreden die direct (al na enkele glazen) merkbaar zijn: de hartslag en ademhaling nemen toe, de reactiesnelheid vermindert, je voelt je onoverwinnelijk en praat uitbundiger en vlotter.

De korte termijn effecten die voor de buitenwereld direct merkbaar zijn, zijn bijvoorbeeld de emoties van de aangeschoten of dronken persoon. Deze emoties kunnen zowel positief als negatief uitpakken. Zo kent iedereen wel iemand die al na één of twee glaasjes maar blijft herhalen hoeveel hij/zij van je houdt. Of juist diegene die agressief wordt en een behoorlijk kort lontje heeft wanneer iemand hem of haar per ongeluk aanstoot. Ook een dubbele tong is direct merkbaar.

Lange termijn effecten

Het is natuurlijk niet zo dat alcohol direct effect heeft per glas, tenzij je sterke dranken zoals whisky drinkt en dit niet gewend bent te drinken. Wanneer je een bepaalde dranksoort niet dagelijks of liever gezegd, wekelijks drinkt, kan dit bij jou zwaarder vallen dan bij iemand die wel gewend is om dit te drinken. Alcohol op lange termijn kan zorgen voor problemen met de mensen om je heen. Hierbij kun je denken aan vrienden, familie en een eventuele partner. Door overmatig alcoholgebruik kan het gedrag van een persoon veranderen en op lange termijn kan dit voor veel wrijving zorgen met soms een negatieve afloop. Ook problemen zoals: alcoholvergiftiging, leverziekte, een hoge bloeddruk en schade aan de hersenen (met name het geheugen) kunnen opspelen.

Wanneer je een vervend alcoholdrinker bent, kan dit ook leiden tot slapeloosheid en/of juist een slaperig gevoel gedurende de dag. Dit komt mede door een tekort aan bepaalde voedingstoffen, omdat vitamines en mineralen door alcohol een verminderde opname ondergaan. Ook de bekende klachten zoals: hart- en vaatziekten, een nieraandoening en een vergroot risico op kanker behoren tot de lange termijn effecten van alcohol.

Genieten van een lekker wijntje of een goed glas sterke drank kan natuurlijk altijd. Maar doe dit wel met mate en ken je grenzen om veel van deze effecten door alcohol te vermijden.

Beoordeel dit artikel:
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *